Bijzondere verloskunde (basiszorg)

FemMonde staat voor bijzondere persoonlijke zorg, continuïteit, aandacht & kwaliteit!

Bij FemMonde vinden wij continuïteit van zorg zeer belangrijk. Dit betekent dat wij met een klein vast team altijd voor jou klaarstaan, zodat je altijd een vertrouwd gezicht ziet. Tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling, maar ook daarna. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze vorm van zorg verlenen het beste is voor moeder en kind. Zo zijn er minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis en dus zijn ouders tevredener wanneer zij continue zorg ontvangen hebben rondom de geboorte van hun baby.

Wij bieden bij FemMonde ondersteuning aan tot de eerste 100 dagen vanaf de geboorte! In plaats van 40 dagen zoals vele andere praktijken.

Geheel vertrouwd, laagdrempelig en ervaren door ons eigen FemMonde team.

Kinderwens

Heb jij de wens om een kindje te verwelkomen in je leven? Dat is een grote, spannende stap! Het is belangrijk om gezond te leven voordat je zwanger wordt. Bij FemMonde kun je ook terecht wanneer je een kinderwens hebt. Tijdens dit consult bespreken we hoe een gezonde leefstijl eruitziet en hebben we het over jouw persoonlijke situatie. 

We vertellen je bijvoorbeeld over het advies om alvast 0,4-0,5 milligram foliumzuur te slikken voordat je zwanger wordt. Maar we bespreken ook jouw medische voorgeschiedenis, het werk wat je doet en jouw menstruatiecyclus. Dit kinderwensconsult wordt in veel gevallen door jouw zorgverzekeraar vergoed. Wil je weten hoe dat voor jou is? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Zwangerschap

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Zodra je een positieve test in handen hebt, kun je je aanmelden bij FemMonde. Wij vervolgen jouw zwangerschap door middel van regelmatige controles. Je kunt bij ons al vroeg terecht voor een echo.

Tussen ongeveer 8 en 10 weken plannen we een intakegesprek in. Tijdens het intakegesprek bespreken we jouw individuele zorgplan, meten we je bloeddruk en geven we jou voorlichting en adviezen. We nemen alle tijd om jouw vragen te beantwoorden. 

We bespreken, als je dat wenst, ook alles omtrent prenatale screening (NIPT, 13 wekenecho en 20 wekenecho). 

Gedurende de rest van de zwangerschap kom je regelmatig bij ons op controle. Tijdens de controles voelen we aan je buik om de groei van de baarmoeder te beoordelen. Ook bespreken we altijd hoe jij je voelt. 

In de zwangerschap bieden wij in de basiszorg standaard een aantal echo’s aan: 

 • Bij 6-7 weken (om te controleren of de zwangerschap intact is)
 • Bij 10-11 weken (om de termijn/ uitgerekende datum vast te stellen)
 • 13 Weken screenings echo (indien gewenst)
 • 20 Weken screenings echo (indien gewenst)
 • Groei-echo’s (indien geïndiceerd) 
 • Bij 35-36 weken (om de ligging van de baby te controleren)

Bevalling

De bevalling is een moment waarop je je kindje ter wereld brengt. Het is het moment waarin het kindje van het leven binnen de baarmoeder terechtkomt in jouw armen. De bevalling brengt een heleboel emoties en keuzes met zich mee. 

Tijdens de zwangerschap nemen wij uitgebreid de tijd om jouw geboortewensen te bespreken. Bijvoorbeeld de gewenste plaats van de bevalling, thuis of in het ziekenhuis.

Dit doen wij door middel van ons eigen FemMonde geboorteplan. Het uitgebreid bespreken van jouw geboortewensen vinden wij belangrijk, want het is ons doel dat jij met een vertrouwd en rustig gevoel de bevalling in gaat en jij achteraf tevreden terugkijkt op het proces. Wij zijn er voor jou en jouw gezin en we vinden het belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Daar dragen wij graag aan bij!

Het is niet altijd makkelijk om te weten wanneer de bevalling zich aandient, zeker wanneer het de eerste keer is. Daarom is het belangrijk om ons altijd te bellen wanneer het volgende aan de hand is:

Wanneer je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent:

 • Bij je eerste kindje: je hebt gedurende 1 uur lang regelmatige weeën die om de 3 minuten komen en 60 seconden aanhouden
 • Bij je tweede of volgende kindje: je hebt gedurende 1 uur lang weeën die om de 5 minuten komen en 60 seconden aanhouden en pijnlijk zijn, of anders (op advies van de verloskundige)
 • Je verliest vruchtwater. Kijk altijd goed naar de kleur van het vruchtwater: is het helder (eventueel met witte vlokjes erin)? Bel ons dan overdag (tot 21:00 uur). Is het groen, bruin of geel? Bel ons dan direct (ook ’s nachts)! Als je twijfelt, bel je ons ook.
 • Vanaf 21:00 uur zijn wij alleen bereikbaar voor spoed of wanneer de weeën goed doorzetten. Bel in elk ander geval om 09:00 uur de spoedlijn. De verloskundige ziet je altijd voor controle.
 • Je mag ons altijd bellen als je bezorgd bent!

Bel ons DIRECT (ongeacht het tijdstip) wanneer:

 • Je vruchtwater verliest en nog geen 37 weken zwanger bent
 • Je vruchtwater verliest (ongeacht de zwangerschapsduur) en het hoofdje van de baby was niet ingedaald bij de laatste controle (dit hoor je van de verloskundige)
 • Je vruchtwater verliest en het vruchtwater is bruin, groen, geel of je twijfelt over de kleur
 • Je hebt weeën en je bent nog geen 37 weken zwanger
 • Je helderrood bloed verliest. Let op: het is normaal om na 37 weken de slijmprop te verliezen (slijm vermengd met een beetje bloed). Als je helder bloed verliest dat meer is dan een beginnende menstruatie, dien je ons meteen te bellen.
 • Je hevige persdrang hebt
 • Je temperatuur boven de 37,8 graden is (rectaal gemeten)

Ook DIRECT bellen:

 • Als je plotseling hevige (boven)buikpijn en/of hoofdpijn hebt. 
 • Je 28+ weken zwanger bent en je de baby minder dan normaal of niet meer voelt bewegen.

Kraambed

Eindelijk is jullie kindje geboren! Dat brengt een berg aan gevoelens en veranderingen met zich mee. De verloskundige komt in de eerste dagen na de bevalling een aantal keer bij jullie thuis langs voor medische controles van jou en de baby en om te zien hoe het met jullie gaat. De kraamverzorgende blijft gedurende de eerste week een aantal uur per dag bij jullie om onder andere te helpen met het voeden en verzorgen van de baby.

Extra vierde trimesterzorg

Na 6 weken sluiten de meeste verloskundigenpraktijken de kraamperiode met jou af. 

Bij FemMonde doen wij het anders. Wij zien elkaar na 6 weken terug op de praktijk, waar we de periode van de geboorte van jouw baby evalueren. Maar wij hanteren ook een bijzonder concept genaamd extra vierde trimesterzorg. Dit houdt in dat je tot ongeveer de eerste 100 dagen na de bevalling bij ons terecht kunt voor vragen of om te praten als je ergens over twijfelt, de bevalling in negatieve stemming herbeleeft, of je je onzeker voelt. 

Bij spoed mag je ons uiteraard altijd bellen!

Voor niet-acute vragen plannen wij een aantal vaste contactmomenten in waarin wij bijvoorbeeld al jouw vragen beantwoorden. Na deze periode sluiten wij de zorg volledig af.       

Voor meer algemene en deskundige/betrouwbare informatie verwijzen wij je door naar www.deverloskundige.nl