Wij nemen tijdelijk geen nieuwe zwangeren aan!

De Kraamperiode

Gedurende de eerste week na de bevalling zullen we herhaaldelijk bij jullie langskomen om de situatie te beoordelen en te evalueren of alles goed verloopt. De kraamverzorgster speelt hierbij een cruciale rol, aangezien zij fungeert als onze waarnemer en rapporteert of alles zich binnen de normale grenzen bevindt. Als er zich bijzondere omstandigheden voordoen, zullen we in samenspraak met de kraamverzorgster en jullie bespreken hoe hiermee om te gaan.

Mama


Urineren

Het is van essentieel belang om binnen 6 uur na de bevalling te urineren. In de aanvangsfase kun je wellicht weinig tot geen aandrang voelen om te plassen, maar het is raadzaam om het toch regelmatig te proberen. Een lege blaas kan onnodig bloedverlies voorkomen. Indien je er niet in slaagt om binnen 8 uur na de bevalling te urineren, neem dan direct contact met ons op. Het wordt afgeraden om kort na de bevalling alleen naar het toilet te gaan, omdat dit kan leiden tot onwel worden na een aanzienlijke inspanning. Gedurende de eerste dagen kan urineren een branderig gevoel veroorzaken. Je kunt dit ongemak verminderen door te spoelen tijdens het plassen, bijvoorbeeld met een spoelbeker of de douchekop.

Bloedverlies

Na de bevalling is bloedverlies normaal. In de eerste dagen kan dit net zoveel of zelfs iets meer zijn dan tijdens een menstruatie. Het is ook mogelijk dat je stolsels verliest, soms zo groot als een appel, maar dit hoeft geen reden tot zorg te zijn. Echter, als je maandverband binnen een half uur doordrenkt is met bloed, neem dan onmiddellijk contact met ons op via het mobiele nummer.

Naweeën

Na de bevalling kunnen naweeën optreden. Zelfs als je borstvoeding geeft, kan je baarmoeder samentrekken. Dit fenomeen duurt enkele dagen en zal geleidelijk afnemen. Je kunt paracetamol nemen voor de pijn, met een maximum van 6 tabletten van 1000 mg per 24 uur.

Hechtingen

Een groot deel van de kraamvrouwen ervaart enig ongemak van de hechtingen. Er zijn verschillende manieren om de hinder van hechtingen te verminderen. Het aanbrengen van een ijskoud zakje met appelstroop kan helpen; dit is niet alleen verzachtend maar vermindert ook de zwelling. Daarnaast is het aan te raden om de hechtingen dagelijks aan de lucht te laten drogen, bijvoorbeeld door op een matje in bed te liggen.

Aambeien

Veel kraamvrouwen krijgen last van aambeien als gevolg van het persen, een vervelende maar gebruikelijke klacht. Een combinatie van Curanol tabletten en orale toediening heeft een positief effect. Daarnaast kan het aanbrengen van neusspray (met xylometazoline als werkzame stof) direct verlichting bieden aan de aambeien. Koelen met appelstroop (in een zakje) of het gebruik van bevroren tampons kan eveneens effectief zijn.

Baby

Temperatuur

In de eerste 24 uur na de geboorte kan het voor de baby lastig zijn om de lichaamstemperatuur op peil te houden. De temperatuur van de baby dient te liggen tussen de 36,5 graden en 37,5 graden Celsius. Het is raadzaam om gedurende de eerste dag de temperatuur enkele keren te meten.

  • Als de temperatuur te hoog is: verwijder de kruiken, haal het mutsje af en eventueel het dekentje. Meet de temperatuur opnieuw na een uur. Als deze nog steeds boven de 37,5 graden Celsius ligt, neem dan contact met ons op via ons mobiele nummer.
  • Als de temperatuur te laag is: controleer of je de thermometer voldoende diep hebt ingebracht, waarbij het zilveren meetgedeelte niet meer zichtbaar is. Zorg ervoor dat de kruiken goed warm zijn, plaats een mutsje op het hoofdje en voeg een extra dekentje toe in de wieg. Een andere optie is om je baby uit te kleden en op je eigen blote buik te leggen, terwijl zowel jij als de baby bedekt zijn met een dekbed. Na een uur, meet de temperatuur opnieuw. Als deze nog steeds te laag is, bel ons dan op ons mobiele nummer. Als je je zorgen maakt of advies nodig hebt, aarzel dan niet om ons direct te bellen!

Voeding

Als je borstvoeding geeft, is het raadzaam om je borst aan te bieden wanneer je baby smakgeluiden begint te maken. Vooral in de eerste dagen na de bevalling is het belangrijk om je baby regelmatig aan te leggen om de borstvoeding goed op gang te brengen. Laat in ieder geval nooit meer dan 6 uur tussen de voedingen zitten.

Bij flesvoeding kun je de eerste dag om de 3 uur (ongeveer) een flesje met 10 cc aanbieden. De hoeveelheid voeding neemt elke dag toe, en de kraamverzorgster zal je hierover informeren. De instructies voor het klaarmaken van flesvoeding vind je op de verpakking. Meestal zijn pasgeborenen in de eerste 24 uur wat misselijk en drinken ze mogelijk niet zo goed. Dit is normaal, dus maak je geen zorgen. Als je je zorgen maakt, mag je ons gerust bellen.

Krampjes

De darmen van je baby moeten plotseling voedsel verwerken, wat bij veel baby’s krampjes kan veroorzaken. Soms kunnen baby’s gedurende een langere periode huilen als gevolg van deze krampjes, wat volkomen normaal is. Het is niet mogelijk om krampjes bij een baby te voorkomen. Een nuttige tip is om je baby met de buik op je onderarm te leggen. De warmte van je arm en de lichte druk kunnen de krampjes verlichten. Blijf je baby echter op de gebruikelijke voedingstijden voeden. Als je baby blijft huilen, doe je niets verkeerd. Neem je kleintje gewoon bij je; dit is slechts een fase!