Wachten, en nog meer wachten….. Dat is vaak waar de laatste dagen voor de uitgerekende datum uit bestaan.
Ongeveer bij 12 weken hebben we met behulp van de termijnecho je verwachte bevallingsdatum vastgesteld. Het is echter interessant om te weten dat slechts 5% van de vrouwen daadwerkelijk op die datum bevalt. Als er geen medische complicaties zijn, kunnen we gewoon afwachten tot 42 weken, in de hoop dat de bevalling vanzelf begint.
Fabeltjes rondom de uitgerekende datum
Ben je ervan bewust dat er talloze fabels de ronde doen over methoden om de bevalling op gang te brengen. Enkele voorbeelden van deze mythes zijn onder andere het eten van het binnenste van een ananas en het drinken van tonic. We kunnen ons voorstellen dat dit vooral resulteert in een overvloed aan maagzuur. Beide bevatten stoffen die mogelijk weeën kunnen opwekken, maar dan hebben we het over kilo’s ananas en liters tonic, wat in de praktijk niet erg haalbaar is.
Gemeenschap vlak voor de bevalling
Seksuele activiteit zou arbeid kunnen opwekken om twee redenen: door een orgasme en vanwege sperma. Tijdens een orgasme kan je baarmoeder samentrekken, wat mogelijk weeën kan opwekken. Sperma bevat een stof die eveneens weeën kan stimuleren, maar hiervan heb je wel ongeveer een liter nodig. Een liter! Bij een zaadlozing komt er doorgaans slechts 2 tot 5 ml vrij… Belangrijk om op te merken: als je vliezen al zijn gebroken, is seks niet meer aan te raden.
Andere tips rondom de uitgerekende datum
Andere suggesties zijn het eten van gekruid voedsel en bruine bonen. Dit kan leiden tot overmatige gasvorming in de darmen, wat buikkrampen kan veroorzaken. Dit kan op zijn beurt mogelijk weeën opwekken. Het zal waarschijnlijk duidelijk zijn waarom wij als verloskundigen deze methoden niet echt aanbevelen 😉.
De enige werkelijk goede optie is en blijft; geduldig wachten!