Wij nemen tijdelijk geen nieuwe zwangeren aan!

Een gezonde zwangerschap: tips & tricks

Hoe kan ik zo gezond mogelijk leven tijdens mijn zwangerschap?

Dit is voor ons een veelgehoorde vraag. Op deze pagina geven we je aantal handige tips & tricks!

Vitamines

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra foliumzuur (vitamine B11) in te nemen. Dit kan de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte bij je baby verminderen in de eerste weken van de zwangerschap. Daarnaast is het verstandig om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen.

Let op bij het gebruik van multivitamines, aangezien deze vaak vitamine A bevatten. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor je baby. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor speciale multivitaminen die specifiek zijn ontworpen voor zwangere vrouwen.

Voeding en Consumptie

Tijdens de zwangerschap is het cruciaal om aandacht te besteden aan je voedingsgewoonten. Hier zijn enkele essentiële aanbevelingen om in gedachten te houden: vermijd het gebruik van alcohol en tabak, en consumeer geen rauw vlees, ongekookte vis en ongepasteuriseerde kaas. De app Zwangerhap die gemaakt is door het Voedingscentrum is ontzettend handig om te downloaden. In deze app zie je precies wat je wel en niet mag!

Medicijngebruik

Indien je medicijnen inneemt voor een aandoening of overweegt te starten of te stoppen met medicatie, is het van uiterst belang om dit eerst te bespreken met je verloskundige of huisarts. Dit geldt ook als je zelfgeneesmiddelen, zalven, kruidenpreparaten of druppels bij een drogist of winkel hebt gekocht. Sommige stoffen kunnen namelijk schadelijk zijn voor je baby, daarom is het verstandig om altijd professioneel advies in te winnen.

Zwangerschapskwaaltjes

Het ervaren van ongemakken, ook wel bekend als zwangerschapskwaaltjes, is helaas een deel van het zwangerschapsproces. Wat voor de ene vrouw als hinderlijk wordt ervaren, kan voor de andere vrouw juist geen problemen opleveren. Bijvoorbeeld, sommige vrouwen hebben gedurende de dag last van misselijkheid, terwijl anderen af en toe last hebben van brandend maagzuur.

Het fenomeen dat we vaak “ochtendmisselijkheid” noemen, zou eigenlijk beter bekendstaan als “zwangerschapsmisselijkheid,” omdat het 24 uur per dag kan optreden.

Hoofdpijn is met name in het eerste en derde trimester van de zwangerschap niet ongewoon. Interessant genoeg kunnen sommige migrainepatiënten tijdens hun zwangerschap juist verlichting ervaren en minder last hebben van aanvallen.

Rugpijn is eveneens een veelvoorkomend ongemak tijdens de zwangerschap. Naarmate je buik groeit, neemt de druk op je bekken en onderrug toe, wat kan leiden tot pijnklachten.

Het schoonmaken van de kattenbak en tuinieren

Deze bezigheden kunnen risico’s met zich meebrengen, omdat dit kan leiden tot een infectie met toxoplasmose, veroorzaakt door een parasiet. Vooral in de vroege stadia van de zwangerschap kan dit leiden tot een miskraam of complicaties voor de baby. Deze parasiet kan worden aangetroffen in kattenontlasting, ongewassen groenten en rauw vlees. Hoewel veel mensen al antilichamen tegen toxoplasmose hebben, is voorzichtigheid geboden. Hier zijn enkele richtlijnen om in gedachten te houden:

  1. Probeer de kattenbak niet zelf schoon te maken.
  2. Reinig alle groenten grondig voor gebruik.
  3. Draag handschoenen bij het werken in de tuin.
  4. Wees attent bij het omgaan met tuinafval.

Lichaamsbeweging

Verscheidene onderzoeken tonen aan dat het beoefenen van lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap talloze voordelen met zich meebrengt. Het helpt bij het verminderen van fysieke ongemakken en bevordert een snel herstel na de bevalling, met behoud van een goede conditie. Bovendien zijn er over het algemeen geen risico’s verbonden aan lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap, mits de zwangerschap normaal verloopt.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een uitstekende manier om fit te blijven tijdens de zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling. Het omvat een verscheidenheid aan oefeningen en technieken die bijdragen aan het versterken van het bekken, het verbeteren van de houding, het aanleren van ademhalingstechnieken voor de bevalling, en het bevorderen van ontspanning tijdens en tussen weeën.

Mindfulness

Een cursus in mindfulness tijdens de zwangerschap en bevalling is een alternatieve benadering om je voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. Deze cursus richt zich op het creëren van een ontspannen zwangerschapservaring, waarbij je je bewust en diepgaand kunt concentreren op de momenten. De cursus biedt technieken om te ontspannen, ademhalingsoefeningen en waardevolle inzichten in hoe je weeën kunt opvangen.