Meld je aan voor onze verloskundige praktijk!

Geboorteplan

Tijdens de zwangerschap wordt er bij ons ook aandacht besteed aan het geboorteplan. In het geboorteplan staat onder andere waar je wil bevallen. Wil je thuis bevallen of wil je in het ziekenhuis bevallen? Wie er bij de bevalling gaat zijn, of je pijnstilling wil tijdens de bevalling en zo ja, welke pijnstilling je dan wil. Ook wordt er in het geboorteplan aandacht besteed aan hoe wij en jij ervoor kunnen/ kunt zorgen dat jij je het beste op je gemak voelt. Denk hierbij aan muziek, geuren, of andere manieren om tot ontspanning te komen. Sommige mensen vinden het fijn om alvast na te denken over wat ze zelf aan gaan doen en wat de baby na de bevalling aan krijgt. De zogeheten ‘eerste outfit’. Een bevallingsjurkje is zo’n voorbeeld van een kledingstuk dat je als moeder alvast klaar kunt leggen.

Het derde trimester

De tijd lijkt voorbij te kruipen in je derde trimester, je hebt al een tijdje zwangerschapsverlof en dan ineens ben je 39 weken zwanger en is er nog geen zicht op een bevalling. Hoe frustrerend dat ook kan zijn, dat is heel normaal. We weten in de praktijk dat er geen huis-tuin-en-keukenmiddel is om de bevalling op te wekken, hoe graag we dat ook zouden willen.

Een bevalling opwekken gebeurt alleen in het ziekenhuis wanneer daar een medische indicatie voor is. Wij kunnen wel proberen jou proberen te strippen wanneer je langer zwanger bent dan de uitgerekende datum. Een advies dat wij je altijd zullen geven is: lees geen bevallingsverhalen op internet. Vaak worden alleen de negatieve verhalen online gezet, terwijl bevallen ook heel rustig en liefdevol kan zijn.

Maar wanneer bel je de verloskundige?

In het begin kan het lastig zijn om te bepalen of je oefenweeën hebt, of dat het toch het echte werk is. Weeën die voor ontsluiting zorgen worden steeds heftiger en duren steeds langer. Ook worden deze steeds regelmatiger. Daaraan kun je weeën herkennen. In het begin kan het handig zijn om je weeën te timen: het is belangrijk om de verloskundigen te bellen als je 1 uur lang weeën hebt die om de 5 minuten komen en die 60 seconden aanhouden. In zo’n vroeg stadium van de bevalling kun je ook alvast het bevalbad (bevallingsbad) opzetten, als je in bad wil bevallen. Een bevalling in bad kan heel mooi zijn! Daarvoor maakt het niet uit of je thuis gaat bevallen, of in het ziekenhuis.