Meld je aan voor onze verloskundige praktijk!

Ik ga naar een Verloskundige in Vlaardingen. Wat doet zij?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het is tijd om een afspraak te maken bij de verloskundige. Maar wat doet zij precies en hoe vaak moet je daarheen? De verloskundigen van Verloskundigenpraktijk FemMonde in Vlaardingen leggen het graag aan je uit.

De werkzaamheden van een Verloskundige

Verloskunde omvat alles wat te maken heeft met zwangerschap, bevalling en het kraambed. Een verloskundige is specialist op dit gebied en houdt tijdens de hele periode van zwangerschap tot kraambed een oogje in het zeil door je te controleren op eventuele klachten, problemen en risico’s. Voordat je zwanger wordt, kun je een afspraak maken voor ons kinderwensspreekuur (preconceptie).

Een verloskundige controleert de groei en positie van de baby, zowel met de hand als met echo’s. Tijdens de zwangerschap worden je bloed en bloeddruk gecontroleerd en krijg je informatie over mogelijke onderzoeken, zoals prenatale screening. Bij complicaties verwijst de verloskundige je door naar de gynaecoloog. Daarnaast geeft een verloskundige je tips, adviezen en informatie over de zwangerschap en bevalling. Voor alle vragen over en rondom de zwangerschap kun je bij ons terecht.

Op controle bij de Verloskundige in Vlaardingen

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, kun je een afspraak maken bij onze praktijk in Vlaardingen. De eerste controle vindt plaats als je tussen de 6 en 8 weken zwanger bent, waarbij we een echo maken. Er volgt ook een counseling waarbij alle mogelijke onderzoeken worden uitgelegd en geregeld.

Met behulp van de termijnecho rond de 10e week wordt de exacte uitgerekende datum vastgesteld.

Bij je eerste afspraak heeft de verloskundige enkele gegevens van je nodig, zoals je BSN, zorgverzekering en informatie over eventuele operaties, eerdere zwangerschappen, familiaire aandoeningen en de gezondheid van je partner. Ook wordt er een bloedtest gedaan en meet de verloskundige je bloeddruk.

Verder verloop van de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap bezoek je gemiddeld 10 tot 15 keer de verloskundige. Naarmate je zwangerschap vordert, zul je vaker naar de praktijk komen. Bij elke controle vraagt de verloskundige hoe het met je gaat, meet ze je bloeddruk en controleert ze je buik door te voelen en te meten. Ook luistert ze altijd naar het hartje van de baby, wat elke keer weer bijzonder is! Vanaf ongeveer 18-20 weken zal de verloskundige ook vragen naar eventuele bewegingen van het kindje.

Vanaf de 18e week wordt de structurele echo (20-wekenecho) ingepland. Vanaf september 2021 zal op onze praktijk ook de eerste trimester (structurele) echo worden uitgevoerd. Op medische indicatie kunnen later in de zwangerschap nog meer echo’s worden gedaan, bijvoorbeeld om de groei en ligging van de baby te controleren.

De bevalling

Ga je bevallen? Dan kun je onze verloskundigen altijd bereiken via de spoedlijn op 06-82504942.

Bel ons in de volgende gevallen:

  • Weeën: Bel als je een uur lang weeën hebt om de 3 minuten (eerste kind) die een minuut aanhouden. Voor een tweede of volgend kind, bel als je een uur lang weeën hebt om de 5 minuten die een minuut aanhouden.
  • Gebroken vliezen: Als je vruchtwater helder is en het hoofd van de baby is ingedaald, kun je in de nacht wachten en ’s ochtends bellen.
  • Groen of bruin vruchtwater: Altijd direct bellen.
  • Oningedaald hoofd en gebroken vliezen: Ga direct liggen en bel meteen de spoedlijn.
  • Bloedverlies: Bij ruim bloedverlies altijd direct bellen.
  • Ongerustheid of twijfel: Je kunt altijd bellen als je je zorgen maakt.