Meld je aan voor onze verloskundige praktijk!

Implanon

Wat is implanon precies?

Implanon is een anticonceptiemiddel dat onder de huid wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het bevat het hormoon etonogestrel en wordt via een flexibel staafje langzaam in het lichaam afgegeven. Etonogestrel is een progestageen hormoon dat meerdere mechanismen gebruikt om zwangerschap te voorkomen.

Dit anticonceptiemiddel wordt doorgaans in de bovenarm van vrouwen ingebracht door een ervaren zorgverlener. Bij FemMonde kun je terecht voor het plaatsen van Implanon. Het biedt drie jaar lang bescherming tegen zwangerschap en kan eenvoudig worden verwijderd als een vrouw zwanger wil worden of wanneer de beschermingsperiode is verstreken.

Implanon is uiterst effectief als het correct wordt geplaatst en gebruikt. Het voorkomt zwangerschap door de eisprong te onderdrukken, het cervicale slijm dikker te maken en het baarmoederslijmvlies dunner te maken, waardoor sperma moeilijker de eicel kan bereiken.

Dit type anticonceptie is ideaal voor vrouwen die op zoek zijn naar een langdurige oplossing en niet dagelijks aan anticonceptie willen denken. Het is raadzaam om met ons te overleggen voordat je voor Implanon kiest, zodat je de voordelen, nadelen en bijwerkingen kunt bespreken en zeker kunt zijn dat het geschikt is voor jouw situatie.

Implanon en borstvoeding

Het staafje geeft voortdurend een constante hoeveelheid hormonen af, met een initiële dosis van 0,06-0,07 mg per dag die na 6 weken zelfs daalt tot 0,035-0,045 mg per dag. Dit resulteert in een stabiele hormoonafgifte zonder schommelingen. Het kan veilig worden gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Het is echter niet mogelijk om je menstruatiecyclus exact te plannen, hoewel de menstruatiepatronen kunnen veranderen. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen ervaart het volledig verdwijnen van de menstruatie, terwijl 1 op de 5 vrouwen last kan krijgen van herhaalde en/of langdurige bloedingen.

Voordelen van Implanon

  • Implanon is gemakkelijk te plaatsen.
  • Het is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Het werkt namelijk altijd, je kunt het niet vergeten en overgeven en/of diarree heeft geen invloed op de werking van Implanon.
  • Het is relatief laag gedoseerd in hormonen.

Nadelen van Implanon

  • Bij sommige vrouwen kan Implanon lichte bloedingen geven.
  • Bij sommige vrouwen kan het spotting geven. Spotting is licht bloedverlies tussen twee menstruaties in.
  • Implanon geeft een klein litteken bij de plaats waar het wordt ingebracht en ook bij het verwijderen.