De kraamweek is een hectische tijd. Er gebeurt veel en er wordt veel van jou en je baby verwacht. Je slaapt ’s nachts niet of slecht en overdag komt er vaak bezoek. Op deze pagina vertellen we je meer over wat je deze week kunt verwachten van de kraamverzorgster. Maar ook van de jeugdverpleegkundige en verloskundige die deze week ook nog langskomen.
Wat doet een kraamverzorgster precies in je kraamweek?
De kraamverzorgende is de hele dag bij je in huis. Dat is heel fijn, want de kraamverzorgster helpt met het verzorgen van de baby (denk hierbij aan: luiers verschonen, helpen met het badje) en met het voeden van jullie kindje. Daarbij maakt het voor de kraamverzorgende niet uit of jij borstvoeding of flesvoeding geeft. Bij borstvoeding legt de kraamverzorgende uit hoe jij de baby het beste aan de borst kan leggen en hoe je de honger- en tevredenheidssignalen van de baby kunt herkennen. Als het niet wil vlotten met de borstvoeding, is het ook altijd mogelijk om een lactatiekundige in te schakelen. Deze kan altijd helpen met de borstvoeding indien je tegen bepaalde dingen aanloopt. Bij kunstvoeding leert de kraamverzorgende hoe je een flesje klaarmaakt, hoe je het flesje het beste kunt houden en hoeveel voeding de baby nodig heeft. Ook ondersteunt de kraamverzorgende in het huishouden. Denk hierbij aan licht huishoudelijke taken, zoals stofzuigen, het schoonhouden van het sanitair en het verschonen van de bedden.
Gezonde voeding
Na de bevalling is een gezonde voeding essentieel voor het herstel. Ook op dit vlak kun je rekenen op ondersteuning van de kraamverzorgende. Ze zal je bijvoorbeeld helpen bij het verkrijgen van je dagelijkse portie fruit en een gezonde lunch.
Medische achtergrond van de kraamverzorgster
Elke kraamverzorgende beschikt over een medische achtergrond. Ze ondergaat voortdurend bijscholing en training, zodat ze altijd op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Het verlenen van medische zorg vormt eigenlijk het meest essentiële aspect van haar taken. Voordat de kraamtijd begint, zal ze met jou en je eventuele partner een voorbespreking hebben om jullie kraamtijd vorm te geven.
Wat heeft een kraamverzorgster nodig?
De kraamverzorgende dient te werken in een veilige, gezonde en hygiënische omgeving, waarbij specifieke regels volgens de Arbo-wet van toepassing zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een verhoogd kraambed van 80 centimeter, een minimale werkhoogte van 80 centimeter voor het babybadje, de commode en het kraambed, zodat de kraamverzorgende rechtop kan staan. Ook dienen schoonmaakmiddelen en materialen aanwezig te zijn, en wordt er gewerkt in een rookvrije werkomgeving. Tijdens het intakegesprek, dat doorgaans plaatsvindt tussen week 21 en 25 van de zwangerschap, zal de intaker al deze aspecten met je bespreken.
Bezoek van de jeugdverpleegkundige & verloskundige in je kraamweek
Tijdens de kraamweek komt de jeugdverpleegkundige langs om de hielprik en gehoorscreening te doen bij de baby. De verloskundige komt een aantal keer in de kraamweek langs. Zij let op jouw gezondheid en op de gezondheid van de baby. Zo kijkt ze naar de kleur van de baby, vraagt ze naar poep- en plasluiers en controleert ze het gewicht en de temperatuur van de kleine. De verloskundige vraagt onder andere naar jouw bloedverlies en hoe het met jou lichamelijk gaat.