Meld je aan voor onze verloskundige praktijk!

Miskraam en ondersteuning

Soms loopt een zwangerschap niet zoals we dat graag willen, en eindigt de initiële vreugde met verdriet. Wij bij FemMonde zijn er ook graag voor jou tijdens die zware periode in je leven. Daarom begeleiden wij jullie ook na het verlies van jullie kindje, ongeacht of dat pril verlies is, of dat jullie later in de zwangerschap afscheid moeten nemen.

Wat is een miskraam precies?

Een miskraam, ook wel bekend als het verlies van een vroege zwangerschap (tot 20 weken), kan gepaard gaan met verschillende symptomen. Deze symptomen kunnen bloedverlies en pijn omvatten, maar het is ook mogelijk om geen klachten te ervaren. In het geval van een miskraam zijn er verschillende opties:

  1. Je kunt ervoor kiezen om af te wachten totdat het lichaam het vruchtje vanzelf afstoot.
  2. Er zijn medicijnen beschikbaar die ervoor zorgen dat het vruchtje sneller wordt afgestoten. Deze kunnen worden gebruikt als je deze optie kiest.
  3. Een andere mogelijkheid is om het vruchtje met een operatie, genaamd curettage, te laten verwijderen.

Als je te maken krijgt met een miskraam, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog in de volgende situaties:

  • Als je hevig bloedverlies ervaart, gepaard met zweten, duizeligheid en het gevoel dat je flauwvalt (bel met spoed).
  • Als je hevige pijn hebt.
  • Als je koorts hebt die hoger is dan 38 graden.

Zoek in deze gevallen direct medische hulp om de juiste ondersteuning en zorg te krijgen.

Lichamelijke afwijkingen bij de 13- of 20 wekenecho

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de baby bij de 13- of 20 wekenecho een zware lichamelijke afwijking blijkt te hebben die ofwel niet met het leven verenigbaar is, ofwel dat jullie de keuze maken om afscheid te nemen van dit kindje. Dat is een zware beslissing die veel verdriet en andere emoties met zich meebrengt. Misschien is het zo dat je pas net wist dat je zwanger was en geconfronteerd wordt met een miskraam. Ook dan kunnen wij jou bij FemMonde ondersteunen. Of dat nou gesprekken zijn, echo’s of iets anders waar jij of jullie behoefte aan hebben. Ook wanneer jij de beslissing zélf gemaakt hebt, bijvoorbeeld doordat je voor een abortus hebt gekozen omdat een kindje op dit moment niet in jouw leven past, of voor een zwangerschapsafbreking omdat er bij jullie kindje een ziekte geconstateerd is die voor ernstig lijden zorgt. Wij zijn er voor jou!

Gedurende de intensieve begeleiding die je van ons krijgt, wordt er te allen tijde aangesloten op jullie wensen. Denk hierbij aan kosteloze echo’s tot aan het afscheid van jullie kindje, gesprekken voor én na het afscheid, of anderszins ondersteuning die jullie kan helpen met de verwerking van dit verlies.