“Ik ben zwanger en op zoek naar een verloskundigenpraktijk in Vlaardingen. Wat kan ik precies verwachten van een verloskundige?”
Gefeliciteerd met je zwangerschap! Het is nu tijd om een afspraak te maken met de verloskundige. Maar wat zijn onze exacte taken en hoe vaak moet je ons bezoeken? Wij, als verloskundigen van FemMonde centrum voor Vrouwenzorg, leggen het graag aan je uit.
De taken van een verloskundige
Verloskunde omvat alle aspecten rondom zwangerschap, bevalling en kraamzorg. Als specialist op dit gebied houdt een verloskundige gedurende de hele periode van zwangerschap tot kraambed een vinger aan de pols door het controleren van mogelijke klachten, problemen en risico’s. Ook hebben wij een hormoonexpert in huis.
Een verloskundige verzorgt ook de groei- en positiecontrole van de baby en kan een bloedonderzoek doen. Je kunt ook bij ons terecht voor een prenatale screening.
Zowel op de hand als met behulp van echo’s de groei en positie van de baby. Tijdens de zwangerschap wordt het bloed van de zwangere gecontroleerd, haar bloeddruk gemeten en wordt informatie gegeven over mogelijke onderzoeken, zoals een prenatale screening. Bij complicaties wordt de zwangere doorverwezen naar een gynaecoloog. Daarnaast voorziet een verloskundige je van tips, adviezen en informatie over de zwangerschap en bevalling. Voor alle vragen over en rondom de zwangerschap kun je bij ons terecht.
Op controle bij onze verloskundigenpraktijk in Vlaardingen
Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, kun je een afspraak maken bij onze verloskundigenpraktijk in Vlaardingen. Tijdens de eerste controle, die plaatsvindt tussen de 6-8 weken zwangerschap, wordt een echoscopisch onderzoek uitgevoerd en worden alle mogelijke onderzoeken uitgelegd en geregeld (counseling).
Met behulp van een termijnecho rond de 10e week wordt de exacte uitgerekende datum vastgesteld.
Bij de eerste afspraak op de praktijk vraagt de verloskundige om je gegevens, waaronder je BSN, zorgverzekering, informatie over eventuele operaties, eerdere zwangerschappen, familiare aandoeningen en de gezondheid van je partner. Ook wordt er een bloedtest afgenomen en wordt je bloeddruk gemeten.
Verloop van jouw zwangerschap
Gedurende de zwangerschap bezoek je ons gemiddeld tussen de 10 en 15 keer. Naarmate je zwangerschap vordert, neemt het aantal bezoeken toe. Bij ieder bezoek controleert de verloskundige je bloeddruk, voelt en meet ze je buik en luistert ze naar het hartje van de baby. Het is altijd bijzonder om dat te horen! Vanaf ongeveer week 18-20 vraagt de verloskundige ook naar de bewegingen van de baby.
Rond week 18 wordt de structurele echo (20 weken echo) gepland. Indien medisch noodzakelijk kunnen er later in de zwangerschap nog meer echo’s worden uitgevoerd voor bijvoorbeeld de groei of ligging van de baby.
De bevalling: wat te doen en wanneer te bellen
Als je denkt dat de bevalling begonnen is, kun je ons altijd bellen op de spoedlijn: 06-82504942. Hieronder vind je enkele richtlijnen om te bepalen wanneer je ons moet bellen:
- Bij weeën: bel ons als je een uur lang weeën hebt die om de 3 minuten komen en 1 minuut aanhouden (bij een eerste kind) of als je een uur lang weeën hebt die om de 5 minuten komen en 1 minuut aanhouden (bij een tweede of volgend kind).
- Bij gebroken vliezen: als je helder vruchtwater verliest en het hoofdje van de baby is ingedaald, kun je tot de volgende ochtend wachten en ons dan bellen. Als het vruchtwater groen of bruin is, moet je direct bellen. Als het hoofdje niet goed is ingedaald en de vliezen breken, ga dan direct liggen en bel ons.
- Bij ruim bloedverlies: bel ons direct als je veel bloed verliest.
- Bij ongerustheid of twijfel: bel ons gerust, ook als het niet in bovenstaande situaties past.
Wij staan voor je klaar om je te begeleiden tijdens de bevalling en je gerust te stellen waar nodig.