Wij nemen tijdelijk geen nieuwe zwangeren aan!

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Bron: Gezondheidsplein.nl

Wanneer je vruchtbaar bent is het makkelijkste uit te rekenen door bovenstaand schema te volgen.

Over ovulatietesten en vruchtbare dagen

Indien je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, kan het gebruik van ovulatietesten soms verheldering bieden. Deze tests meten de piek in het LH-gehalte (Luteïniserend Hormoon) in je urine. De eisprong vindt plaats onder invloed van een aanzienlijke toename van LH, wat meestal in het midden van je cyclus optreedt. Dus als je urine aanzienlijke hoeveelheden van dit hormoon bevat, kun je afleiden dat je eisprong eraan komt. Dit is van toepassing, zelfs als je cyclus 30 dagen of langer duurt. Het is echter belangrijk op te merken dat deze tests niet voor iedereen geschikt zijn. Bijvoorbeeld, als je last hebt van PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom), een hormonale aandoening, kunnen de testresultaten vaak onterecht positief zijn vanwege de voortdurend verhoogde LH-spiegel die PCOS kenmerkt. Ook bij vrouwen boven de veertig en vrouwen die vroegtijdig in de menopauze zijn, kunnen de testresultaten positief zijn, zelfs als er geen sprake is van een daadwerkelijke eisprong.

Als je geen fan bent van testen of grafieken, is er gelukkig vaak een mogelijkheid om aan de signalen van je lichaam te herkennen wanneer je vruchtbare periode zich aandient.

Over je temperatuur en vruchtbare dagen

Na de eisprong, stijgt je lichaamstemperatuur gewoonlijk op de volgende dag. Als je elke ochtend op ongeveer hetzelfde tijdstip je temperatuur meet, zul je merken dat je lichaamstemperatuur doorgaans vrij stabiel blijft. Echter, de dag na de eisprong zal je een duidelijke stijging in je temperatuur opmerken in vergelijking met de metingen voor de eisprong (ten minste 0,2°C, en deze stijging houdt minimaal 3 dagen aan). Door je temperatuur dagelijks goed bij te houden, kun je dus vaststellen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden.

Let op: als vorm van anticonceptie is temperaturen absoluut niet betrouwbaar!

Over afscheiding en vruchtbare dagen

De afscheiding die je ervaart, is tevens een goede aanwijzing voor je vruchtbare periode. De samenstelling en helderheid van het baarmoederhalsslijm, ofwel afscheiding, verandert namelijk naarmate de eisprong nadert. Wat normaal witte afscheiding is, wordt helder en glanzend, en krijgt een slijmerige, draderige en dunne textuur. Dit is gunstig voor zaadcellen, omdat ze hierdoor gemakkelijker toegang krijgen tot de baarmoeder. Deze verandering begint meestal 3 tot 4 dagen vóór de eisprong en daarna keert je afscheiding snel weer terug naar zijn normale staat. Het kan even wennen zijn, maar als je merkt dat je tussen je vingers een slijmdraad van ongeveer 10 centimeter kunt maken, dan duidt dat erop dat je momenteel vruchtbaar bent.