Door een gevarieerd dieet te volgen op basis van de Schijf van Vijf, zorg je ervoor dat zowel jij als je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Deze voedingsstoffen omvatten eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen, die allemaal essentieel zijn voor de groei van je baby. Het is vooral belangrijk om voldoende variatie in je voeding aan te brengen, met speciale nadruk op het consumeren van diverse groenten en fruit om alle voedingsstoffen uit deze categorieën op te nemen. Daarnaast is het gunstig om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers.
Wat betreft je eetgewoonten tijdens de zwangerschap, is het raadzaam om de gratis app ZwangerHap te gebruiken. Hiermee kun je eenvoudig en snel controleren of een bepaald product veilig is om te eten tijdens je zwangerschap. Als dat niet het geval is, zal de app alternatieve opties laten zien die wel geschikt zijn voor consumptie.
Enkele belangrijke aandachtspunten:
Wat je beter kunt vermijden:
- Eet geen rauw vlees, rauwe vleeswaren of lever, zoals biefstuk, carpaccio, filet americain, salami, rosbief en rauwe ham.
- Vermijd vacuüm verpakte rauwe vis, rauwe schaal- of schelpdieren, en roofvissen, zoals gerookte zalm, paling, mosselen en oesters.
- Wees voorzichtig met rauwe melk en zachte kazen gemaakt van rauwe melk.
- Vermijd kliekjes of salades die al geruime tijd in de koelkast staan.
- Drink geen alcohol.
- Eet niet voor twee, maar houd je aan een gezond en uitgebalanceerd dieet.
Wat je wel kunt doen:
- Zorg voor een gevarieerd dieet in lijn met de Schijf van Vijf.
- Drink dagelijks 1,5-2 liter (water).
Wat je af en toe kunt overwegen:
- Beperk de consumptie van leverworst of paté tot maximaal één broodje per dag.
- Wees matig met cafeïne; het advies van het Voedingscentrum is maximaal 2 kopjes koffie per dag.
- Beperk de inname van vruchtensappen, aangezien de vloeibare suikers hierin snel worden opgenomen en tot aanzienlijke gewichtstoename kunnen leiden.
Eten en gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Over het algemeen ervaren vrouwen een gewichtstoename van 10 tot 15 kilo gedurende hun zwangerschap. Elk extra voedingsmiddel of drankje bovenop wat je werkelijk nodig hebt, resulteert in bijkomend gewicht dat na de zwangerschap weer moet worden kwijtgeraakt. Sommige vrouwen rechtvaardigen het eten van meer dan normaal door hun zwangerschap. Naast de eigen gewichtstoename kan dit echter ook leiden tot een grotere kans op de geboorte van een zwaardere baby. Deze zwaardere baby’s hebben later in hun leven een verhoogd risico op overgewicht.
Eet dus normaal, gezond en niet onnodig teveel!