Je nadert het einde van je zwangerschap en daarmee ook de bevalling. De meeste bevallingen beginnen met weeën, maar hoe herken je deze weeën en hoe kun je je erop voorbereiden?
Het begin van weeën
Bij de meeste vrouwen kondigt een bevalling zich aan door weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de spieren van de baarmoeder. Ze voelen aan als een soort kramp in de onderbuik en komen langzaam op om vervolgens weer af te zwakken. Naarmate de bevalling vordert, worden de weeën regelmatiger en volgen elkaar steeds sneller op.
In de beginfase van de weeën kun je af en toe een lichte “borrelende” sensatie ervaren, of het kan aanvoelen als een harde buik of een milde kramp. Op dit moment kun je nog steeds dagelijkse activiteiten ondernemen, zoals stofzuigen, de kinderen naar school brengen of boodschappen doen. De eerste echte weeën zijn regelmatiger dan de harde buiken of oefenweeën. Een wee begint, bereikt zijn hoogtepunt en neemt dan af, vergelijkbaar met de golven van de zee. Dit betekent dat er gerust 5 tot 10 minuten tussen elke wee kan zitten.
Het is van belang om goed op je lichaam te letten. Harde buiken kunnen ook behoorlijk pijnlijk zijn en om de vijf minuten optreden, maar dit zijn nog geen weeën. Het kan een valse start lijken en nog dagen duren voordat ze zich ontwikkelen tot echte weeën.
Weeën timen
Als de weeën gedurende een uur om de 3-5 minuten optreden, waarbij elke wee een minuut of langer aanhoudt, is de bevalling meestal begonnen. Het patroon hier is dat er tussen elke wee 5 minuten zit, met een pauze van 3-4 minuten ertussen. Op dit punt is het raadzaam om contact op te nemen met je verloskundige voor advies. Als je dat nog zelf kunt doen, geweldig, anders kan je je partner of een naaste vragen om contact op te nemen met de verloskundige.
Afhankelijk van je situatie zal de verloskundige de juiste stappen ondernemen. Ze kan je adviseren om even te rusten en over een uur opnieuw te bellen, of ze kan langskomen om te controleren hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Afhankelijk van het aantal centimeters kan ze besluiten om te blijven, je door te verwijzen naar het ziekenhuis of geboortehuis, of op een later tijdstip terug te komen (alleen als je nog in de beginfase van de bevalling bent).
Verschillende soorten weeën
Er zijn diverse soorten weeën en fasen tijdens de bevalling. Als verloskundigenpraktijk kunnen we je adviseren over het opstellen van een geboorteplan waarin je jouw wensen met betrekking tot de bevalling kunt opnemen. Hiermee kun je beschrijven hoe je de bevalling wilt ervaren, onder welke omstandigheden, en of je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van de douche of warmwaterkruiken. Dit helpt de aanwezige professionals om zorg te bieden die aansluit op jouw voorkeuren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat als zij van mening zijn dat er afgeweken moet worden van het plan, je kunt vertrouwen op hun expertise en besluitvorming.
Ontsluitingsweeën
Nu worden de weeën aanzienlijk intenser en krachtiger. Dit komt doordat de baarmoedermond zich opent en de ligamenten die de baarmoeder aan het bekken bevestigen, rekken. Een sterke wee kan nu wel tot anderhalve minuut duren.
Weeën kunnen op verschillende plekken gevoeld worden. De meeste vrouwen ervaren ze in hun buik, maar het is ook mogelijk om ze in de onderrug of bovenbenen te voelen.
Warmte kan helpen bij het opvangen van de weeën. Denk aan een warm bad, een douche, een warmwaterkruik of warme doeken. Het is belangrijk om een comfortabele houding aan te nemen. Bij rug- en beenweeën kan het prettig zijn als iemand tegendruk geeft of een stevige massage geeft.
Wanneer de weeën om de 4 à 5 minuten terugkomen en je nog geen contact hebt gehad met je verloskundige, is het nu tijd om te bellen. Over het algemeen geldt dat hoe sterker en langer de wee is, hoe sneller en groter de ontsluiting wordt. In de tweede helft van de bevalling zullen de weeën sneller op elkaar volgen, ongeveer elke 2 tot 3 minuten.
Persweeën
Persweeën zijn de meest krachtige en intensieve weeën. Het weg zuchten van de pijn is niet meer mogelijk. Je voelt de drang om je buikspieren aan te spannen en actief mee te persen met de wee. In deze fase heb je waarschijnlijk 9 à 10 centimeter ontsluiting. Deze persweeën zijn essentieel om het laatste deel van de bevalling te voltooien en de baby door het geboortekanaal te persen, zodat je eindelijk je kindje kunt ontmoeten.
Tijdens deze laatste fase van de bevalling is concentratie cruciaal. Focus op het uiteindelijke doel, namelijk de ontmoeting met je baby. Luister goed naar de dienstdoende verloskundige, zij zal je deskundig begeleiden. Persweeën kunnen tot een uur duren, maar sommige vrouwen ervaren ze slechts enkele minuten. Dit kan variëren, afhankelijk van hoe je bevalling verloopt.
Nageboorte
Tijdens de nageboorte wordt de moederkoek, ook wel bekend als de placenta, geboren. Deze structuur heeft zich gedurende 9 maanden ontwikkeld en heeft een cruciale rol gespeeld in de groei van jouw kleine wonder. Na de geboorte heeft de placenta geen functie meer en wordt deze van nature uit het lichaam gestoten nadat de navelstreng is doorgeknipt. Dit proces resulteert in een wond aan de baarmoeder die vanzelf zal genezen. Deze wond is verantwoordelijk voor het bloedverlies in de weken na de bevalling.
Meestal wordt de placenta binnen ongeveer 10 minuten tot een half uur na de geboorte van de baby geboren. Je zult nog een paar keer krachtig moeten persen om de nageboorte te voltooien. Pas nadat dit is gebeurd, is de bevalling volledig afgerond.
Tot slot
Heb je na het lezen van deze informatie vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze verloskundigenpraktijk in Vlaardingen.