Meld je aan voor onze verloskundige praktijk!

Weekoverzicht Zwangerschap

Weekoverzicht Zwangerschap

FemMonde Verloskundigen: jouw verloskundige in Vlaardingen, Maassluis, Maasland, Schiedam en Rotterdam.

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Wij kunnen ons voorstellen dat jullie veel vragen hebben. Als verloskundigen vinden we het belangrijk dat jij je zo zelfverzekerd mogelijk voelt in je zwangerschap. In dit zwangerschap weekoverzicht hebben we daarom alles stap voor stap per week voor je uitgeschreven.

Week 1

Start met foliumzuur als je hier nog niet mee begonnen bent! Foliumzuur ondersteund de ontwikkeling van je baby. Het is dus belangrijk om dit bij te slikken. Het is niet nodig om een duur supplement (met allemaal extra’s) aan te schaffen. De normale ‘simpele’ foliumzuur van Kruidvat huismerk volstaat.

Week 2

In de tweede week vindt de bevruchting, ook wel de conceptie genoemd, plaats. Het klinkt misschien als erg vroeg, maar in deze week is het geslacht van je kindje ook meteen bepaald.

Week 4

Vanaf nu kan je een zwangerschapstest doen en zul je ook positief testen. Hoera! Gefeliciteerd! Het is niet nodig om je huisarts te bellen. Je kunt je meteen aanmelden bij een verloskundige praktijk. Klik hier om je bij ons aan te melden.

Je mag ons natuurlijk ook altijd bellen als je vragen hebt op 010-6600260.

Week 7

Als welkomstcadeautje krijg je van ons de eerste spannende echo van jullie mini! We kijken of alles goed gaat met de zwangerschap en of er een of meerdere kindjes te zien zijn. Dit noemen we de vitaliteit echo.

Week 8 – 9 – 10

Tussen ongeveer 8 en 10 weken plannen we met elkaar een intakegesprek in en starten je zwangerschapscontroles. Tijdens het intakegesprek bespreken we jouw individuele zorgplan, meten we je bloeddruk en krijg je voorlichting en adviezen. Er is alle tijd om jouw vragen te beantwoorden. 

Ik bespreek, als je dat wenst, ook alles over de prenatale screening (NIPT, 13 wekenecho en 20 wekenecho). 

Gedurende de rest van de zwangerschap kom je regelmatig langs voor controle. Tijdens de controles voel ik aan je buik om de groei van de baarmoeder te beoordelen. Ik luister naar je en coach je gedurende dit proces.

Week 10 – 11

In week 10 of 11 maken we een termijnecho om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Spannend!

Week 11

Het is mogelijk om een NIPT-test te doen vanaf dat je 10 weken zwanger bent. De NIPT-test is een onderzoek naar de gezondheid van jullie kindje op chromosomaal niveau. De NIPT-test is vanaf april 2023 gratis voor iedereen.

Week 12

Vanaf deze week is het hartje van de baby goed te horen met de zogeheten doptone. Iedere controle luisteren we naar het hartje, maar als jij behoefte hebt aan een extra keer luisteren ter geruststelling is dit natuurlijk altijd mogelijk!

Week 13

Vanaf week 13 is het mogelijk om een geslachtsbepaling echo bij ons te boeken! Omdat wij hoogwaardige echo-apparatuur in huis hebben en hoog opgeleide echoscopisten zijn kunnen wij het geslacht van jullie baby al met 13 weken bepalen.

Indien gewenst kun je bij ons ook een 13 weken echo krijgen. Bij de 13 weken echo voeren wij een medisch onderzoek uit waarbij gekeken wordt naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij de baby. Dit is uiteraard geen verplichte echo.

Week 14

Wij raden jullie aan om jezelf rond deze tijd aan te melden bij de door jullie gewenste kraamzorg instelling. Zo weet je zeker dat je alle keuze hebt!

Wij bieden als verloskundige praktijk extra vierde trimesterzorg aan. Klik hier om daar meer over te lezen.

Week 18

Als jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben is het mogelijk om tijdens de zwangerschap al de erkenning van jullie kind vast te leggen bij de gemeente. Wij raden dit aan om dit alvast te regelen, dan hoef je hier niet meer mee bezig te zijn als de baby eenmaal geboren is.

Week 20

De 20 weken echo is een optionele medisch echo-onderzoek waarbij we de baby in detail bekijken. We kunnen nu meer zien, omdat de baby een stuk groter is dan bij de 13 weken echo.

Week 21

In deze periode voelen de meeste vrouwen de eerste bewegingen van hun baby. Dit begint vaak als een soort borrelend/ bubbelend gevoel, maar veranderd al snel in niet meer te missen schopjes en andere bewegingen van de kleine.

Week 22

Vanaf de 22e week van je zwangerschap tot en met 2 weken voor je bevalling is het mogelijk om de kinkhoestvaccinatie alvast te halen. Omdat jouw lichaam door de vaccinatie antistoffen aanmaakt, is je baby wanneer je deze vaccinatie neemt direct bij de geboorte al beschermd tegen kinkhoest.

Week 24

Als je van plan bent om een zwangerschapscursus te gaan volgen is dit de periode om daarmee te starten. Wij geven je graag advies m.b.t. zwangerschapscursussen.

Week 26

Tijdens de zwangerschap neem ik uitgebreid de tijd om jouw geboortewensen te bespreken. Bijvoorbeeld de gewenste plaats van de bevalling, thuis of in het ziekenhuis.

Ik ondersteun je in het kiezen van de plek waar te bevallen, daar waar jij je het meest veilig voelt, samen met jou bespreek ik de opties die er zijn.

Dit doe ik door middel van het door ons eigen ontwikkelde FemMonde geboorteplan. Het uitgebreid bespreken van jouw geboortewensen is belangrijk, het doel is dat jij met een vertrouwd en rustig gevoel de bevalling tegemoet gaat en jij achteraf tevreden terugkijkt op het proces.

Week 29

Rond deze periode checken we nogmaals je ijzerwaarden. Het komt vaak voor dat de ijzerwaarde daalt tijdens de zwangerschap. We controleren dit daarom nogmaals, zodat je eventueel tijdig met suppletie kunt starten.

Week 30

Rond deze periode maken we een groeiecho van jullie baby, om te zien of hij of zij naar behoren groeit.

Week 34

Vanaf nu kan je zwangerschapsverlof beginnen! Het is in elk geval tijd om een stap terug te doen en het rustiger aan te gaan doen. Het is belangrijk niet te veel van jezelf te vragen en goed naar je lichaam te luisteren. Doe lekker een dutje overdag en wissel dit af met beweging. Dit is een fijne tijd om jezelf 100% te focussen op de komst van jullie baby.

Week 35 – 36

Tegen het einde van de zwangerschap controleren we de ligging van jullie baby met de liggingsecho. Bij deze echo wordt gekeken of de baby met het hoofdje naar beneden ligt of niet.

Week 36

Je nadert het einde van je zwangerschap. Wij geven je belinstructies en je ziet ons elke week voor de wekelijkse controle. We bespreken uitgebreid met je hoe je weet dat de bevalling is begonnen en wanneer je ons moet bellen.

Week 37

Vanaf de 37e week van je zwangerschap is de baby helemaal af en kan hij of zij geboren worden. Houd er wel rekening mee dat het waarschijnlijk nog even duurt ;).

Week 40

En dan is hij er; de uitgerekende datum! Dé dag waar je al zo lang naar toe hebt geleefd. Spannend!

De meeste vrouwen (70%) bevallen na hun uitgerekende datum.

Week 41

Bij 41 weken zwangerschap zijn de meeste vrouwen al bevallen (zo’n 85%). Wanneer jij nu nog niet bevallen bent krijg je extra checks bij ons (hartfilmpje, vruchtwatermeting) en is er de mogelijkheid om gestript te worden. Ook is het in het ziekenhuis mogelijk om je vanaf nu in te laten leiden.

Week 42

Wanneer je nu nog niet bevallen bent zul je worden ingeleid.

En dan is het zo ver; jullie baby is er!

Als je vragen hebt aan de hand van deze blog zijn wij er natuurlijk voor je. Stuur ons een mail of bel en we staan voor je klaar.