Wij nemen tijdelijk geen nieuwe zwangeren aan!

Zwangere buik

Wat is er nou mooier dan een zwangere buik? Wij kunnen weinig bedenken! Op deze pagina vertellen we je meer over hoe je buik groeit tijdens je zwangerschap.

Gedurende de zwangerschap neemt de omvang van je buik aanzienlijk toe. Op welk moment begint het zichtbaar te worden dat je een buikje krijgt?

Tijdens de zwangerschap zal de omvang van je buik aanzienlijk toenemen als gevolg van de groei van je baby. In een periode van negen maanden ontwikkelt je kind zich van een kleine cluster cellen tot een volwaardige baby met een gewicht van ongeveer 3 tot 3,5 kilogram. Deze groei verloopt geleidelijk.

Het is echter belangrijk op te merken dat de groei van je zwangere buik niet constant is gedurende de hele zwangerschap. Het feit dat je al vroeg in je zwangerschap een zichtbare buik hebt, hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je een grote baby verwacht. De omvang van je buik wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren, waaronder je lichaamsbouw, genetische aanleg, de kracht van je buikspieren en de hoeveelheid vruchtwater.

Hoeveel groeit een zwangere buik per week?

De omvang van je buik en de mate van gewichtstoename variëren van persoon tot persoon, en hoe je buik groeit kan ook van periode tot periode verschillen. Hieronder vind je een ruwe schatting om als leidraad te gebruiken.

Groei van een zwangere buik: week 1 t/m week 10

In het eerste trimester van de zwangerschap komt ongeveer 10% van de totale gewichtstoename voor. Gemiddeld kom je tijdens deze periode tussen de 1 en 2 kilogram aan. Dit komt vaak door een verhoogde eetlust en mogelijk meer eten als reactie op eventuele misselijkheid.

Als je last hebt van ernstige misselijkheid en frequent overgeeft, kan het zijn dat je juist gewicht verliest, wat ook als normaal wordt beschouwd. Als dit echter resulteert in ernstige uitdroging, andere zorgwekkende symptomen, of belemmeringen in je dagelijkse functioneren, is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

Tijdens dit eerste trimester is het mogelijk dat je buik al wat opgezet lijkt, vooral omdat je spijsvertering wat langzamer werkt. Dit kan leiden tot luchtophoping en obstipatie. Bovendien beginnen je darmen te verschuiven om plaats te maken voor je groeiende baarmoeder.

Groei van een zwangere buik: week 13 t/m week 20

In deze weken vindt ongeveer 15% van je totale gewichtstoename plaats. Zodra je het tweede trimester ingaat, begint je buik merkbaar sneller te groeien. Rond de 13 weken kun je al een bescheiden babybuikje zien, vooral in het gebied van je onderbuik. Gedurende het tweede trimester komt er gemiddeld ongeveer een halve kilogram per week bij. Als dit je tweede zwangerschap is, kan je al in deze periode een duidelijk herkenbare zwangerschapsbuik hebben.

Groei van een zwangere buik: week 21 t/m week 30

In deze periode vindt de grootste gewichtstoename plaats, namelijk 50% van het totale gewicht dat je zult aankomen tijdens de zwangerschap. Je buik groeit snel en krijgt meestal een rondere vorm. Als je voorheen een navelkuiltje had, zal dit waarschijnlijk rond week 26 naar buiten komen. Op dit punt is het voor iedereen duidelijk zichtbaar dat je zwanger bent. Gemiddeld ben je tegen het einde van het tweede trimester, zo rond week 26, ongeveer 9 kilogram aangekomen.

Groei van een zwangere buik: week 31 t/m week 36

In deze fase bedraagt de gewichtstoename nog steeds ongeveer 20%. Dit komt doordat je baby nog steeds snel groeit. Vanaf week 27 tot aan de bevalling richt de groei van je kindje zich voornamelijk op gewichtstoename. Hierdoor neemt je buik gedurende deze weken nog aanzienlijk in omvang toe, en hij komt ook hoger te liggen. Vanaf ongeveer week 30 bevindt de bovenkant van je baarmoeder zich tussen je navel en je middenrif.

Groei van een zwangere buik: week 37 t/m de bevalling

In de laatste fase van je zwangerschap komt slechts 5% van je totale gewichtstoename voor. Je buik groeit nog iets verder, voornamelijk door de groei van je baby. Het kan zijn dat je in de laatste weken wat meer vocht vasthoudt, wat kan leiden tot extra gewichtstoename. Gelukkig kun je dit extra vocht meestal snel na de bevalling weer kwijtraken.