Meld je aan voor onze verloskundige praktijk!

Zelfzorg tijdens je zwangerschap

Zelfzorg is belangrijk omdat je daardoor een goede relatie met jezelf opbouwt. Je leert jezelf kennen en je leert ook hoe je om moet gaan met tegenslagen. Je herkent signalen vanuit je lichaam snel en je kunt op die manier ook goed tot rust komen. 

Door goed voor jezelf te zorgen, raak je in balans.

Tijdens je zwangerschap of daarna is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en aandacht hebt voor jezelf. Er staan veel dingen te gebeuren en dat kan een effect hebben op hoe je je voelt. Als je de tijd neemt om aandacht e hebben voor jezelf en voor je lichaam, voorkom je dat het je te veel wordt. Je lichaam en geest raken meer in balans, wat weer voordelig is voor hoe je je voelt.

Bij FemMonde hebben wij daarom speciale zelfzorgpakketten, ook wel de FemMonde EXTRA verwenpakketten genoemd, samengesteld. In deze pakketten vind je alles wat je nodig hebt om weer tot jezelf te komen en in balans te raken met jezelf.

Zwangerschapskwaaltjes & tips om hiermee om te gaan

1) Bekken & rugklachten

Het is helaas zo dat meer dan de helft van de aanstaande moeders last heeft van bekken en/ of rugklachten. Dit kan erg vervelend zijn. Onze suggestie is om een afspraak te maken bij een bekkenfysiotherapeut en om wat meer rust te nemen terwijl je geniet van je favoriete kopje thee. Daarnaast kunnen zwangerschapsyogalessen speciale aandacht besteden aan goede houdingen voor je bekken en rug, zodat je weet wat je wel en niet zou moeten doen.

2) Vermoeidheid

Gedurende het eerste trimester van je zwangerschap ervaar je vaak meer vermoeidheid en ben je sneller moe. Dit komt doordat er op dat moment een compleet nieuw mensje wordt gevormd, inclusief alles erop en eraan! Het vergt veel energie. Het is belangrijk om meer rust te nemen en de signalen van vermoeidheid op tijd op te merken, zodat je beter voor jezelf kunt zorgen. Het is essentieel om je grenzen goed te bewaken! Dit kan betekenen dat je eerder naar bed gaat, een powernap neemt in de middag of een ontspannend bad neemt met een verzorgende badolie voor je huid.

3) Misselijkheid

Het is erg vervelend als je last hebt van misselijkheid tijdens je zwangerschap! Misselijkheid heeft een grote invloed op je gemoedstoestand en het kan ervoor zorgen dat je je de hele dag door lusteloos voelt. Het is belangrijk om gedurende de dag kleine beetjes te eten en jezelf te voeden met echt voedzame voeding. Probeer sterke geuren te vermijden. Een koud gerecht, zoals een pastasalade, kan een goede keuze zijn. Daarnaast kun je vragen of je partner, broer/zus of ouders af en toe willen koken.

4) Stress & piekeren

Het is belangrijk om te weten dat stress tijdens je zwangerschap zowel voor jou als voor je baby ongezond kan zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je stress ervaart, en dat is jammer, want je wilt juist genieten van deze bijzondere periode en je ontspannen voorbereiden op de komst van je kleintje. Het is normaal dat je af en toe wat stress hebt, maar als het langdurig aanhoudt, is het verstandig om hulp te zoeken. Kies een professional die goed bij je past en waar je je prettig bij voelt. Farida biedt begeleiding aan (aanstaande) moeders die stress ervaren en nog veel meer. Zij is LVV Gecertificeerd Vertrouwenspersoon en coacht mensen met diverse problematiek. Klik hier om meer te lezen over onze coaching trajecten.

Selfcare

Selfcare is een veelomvattend begrip en het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou! Positief denken, op tijd rust nemen wanneer je lichaam erom vraagt, bewuster leven, in je eigen kracht staan en dingen doen waar je blij van wordt. Dit kan zowel spiritueel als heel praktisch zijn.

Maak tijd vrij voor je favoriete kopje thee. Bijpraten met een vriendin. Geniet van wandelingen in de natuur en neem echt de tijd om je omgeving in je op te nemen (mindfulness). Volg yogalessen als je dit fijn vindt en bereid je tevens voor op de bevalling.

Wij wensen je veel liefde en selfcare tijdens je zwangerschap!